Op de vlucht voor het extreme geweld
Het zijn er inmiddels vele honderdduizenden: onderdrukte Rohingya die vanuit Myanmar zijn gevlucht naar Bangladesh. En nog steeds stromen ze de tjokvolle opvangkampen binnen. Gevlucht uit angst voor de aanvallen van het Myanmarese leger op hun dorpen. Met niet meer dan de kleren die ze droegen toen ze op de vlucht sloegen. Reden voor 1We - Een Wereld Idee om de jaarlijkse dekenactie dit jaar in het teken te zetten van de onderdrukte Rohingya-minderheid. Daarnaast delen we, zoals elk jaar, ook weer dekens uit aan straatkinderen en daklozen in de hoofdstad Dhaka.
Noodactie Op dit moment staat de officiële teller op bijna 600.000 vluchtelingen. De verwachting is dat dit aantal nog flink kan oplopen. De VN spreekt van 'een schoolvoorbeeld van etnische zuiveringen'. De twee opvangkampen in het zuiden van Bangladesh kunnen de toestroom nauwelijks aan en de omstandigheden zijn er mensonterend. 1We roept de dekenactie dit jaar daarom uit tot een noodactie. Omdat het gaat om zwaar getraumatiseerde mensen die huis en haard moesten verlaten en niets meer hebben. En dan is het inmiddels ook nog ijskoud winter in Bangladesh. Extreme kou Dat betekent dat de temperatuur nu onder de 5°C ligt. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid zorgt dit voor een extreem koude gevoelstemperatuur. In de afgelopen jaren heeft 1We met de dekenactie ervaren wat een warme deken betekent voor straatkinderen en daklozen. Laat staan voor deze vluchtelingen. Tijdens de kerstdagen gaat het 1We-team op pad om de dekens uit te delen. Na de winter kunnen de fleece dekens als plaid, babybedje of vloerkleed worden gebruikt. En omdat ze worden geproduceerd in Bangladesh, zorgen we met de dekenactie ook voor werkgelegenheid. |
_
Bekijk de foto's van de 1We Dekenacties
Wie zijn de Rohingya?
De Rohingya zijn een islamitische minderheid van 1,1 miljoen mensen in de westelijke deelstaat Rakhine in Myanmar. De Myanmarese regering beschouwt ze als illegale immigranten uit Bangladesh, die tijdens de Britse overheersing naar Myanmar zijn gemigreerd. Ze wonen al eeuwen in het gebied, maar hebben geen burgerrechten en worden zwaar gediscrimineerd. Volgens de Verenigde Naties (VN) zijn de Rohingya een van de meest vervolgde minderheden ter wereld.
|
De VN spreekt van 'een schoolvoorbeeld van etnische zuiveringen'.